Räknas Akupressur eller akupunktur som avdragsgill friskvård?

Ja. Många företag subventionerar sina anställdas friskvård. Akupressur eller akupunktur kan ses som friskvård enligt Skatteverket, då kan man få ersättning från arbetsgivaren. 

Vad kan man förvända sig när man kommer till din mottagning?

Många känner förbättring efter en behandling. Det är bara mycket få patienter som tycker att de inte har fått nytta efter en behandling. Det betyder att fler behandlingar behövs eller jag inte kan behandla dem. I sådana fall är det bättre för dem att besöka andra. 

Vad bör man tänka på före en behandling?

Det är bra att ta med sig en filt när man kommer. Man bör inte komma alltför hungrig och ej heller äta för mycket innan behandlingen. Det är bra om man duschar eller badar och dricker kokt vatten innan man kommer. Dricka inte kaffe eller andra som kan ändra färgen på tunga beläggning. Om man hör till dem som har lätt för att svimma så ska man meddela detta. 

Vad händer under en behandling?

Under akupunktur behandlingen sticker man mycket tunna nålar i  kroppen. Vid stickningen upplever man känsla som träningsvärk.

Behandlingar aktiverar kroppens egen läkningsförmåga. Den stärker och balanserar kroppen och öppnar blockeringar. 

Hur känns det efter en behandling? 

Man kan ha en lugn, avslappnad känsla. Ibland blir man trött. Oftast känner man förbättring av sina besvär direkt. 

Det finns en del svaga patienter som känner att symtom blir "värre" efter behandlingen, faktiskt är det inte riktigt värre. Det är p.g.a. behandlingen har öppnat energi kanal, och mer Qi och blodcirkulation kommer till drabbade område, kroppens egen healing kraft kämpar med sjukdomen, och drabbade område blir känsligare.

Om behandlingen har aktiverat kroppens egen läkningsförmåga, kan patienter känna mycket i kroppen. Det varierar från person till person, och inte är begränsad i den områden man vill få behandling. Faktum är att detta är ett vanligt fenomen i behandlingsprocessen, eftersom denna holistiska behandling inte bara behandla den kända sjukdomen utan också att reparera kroppen fullständigt. 

Till ex, några kan ha feber, det är överflödig energi som inte behövs av kroppen lämnar ut. När patientens egna reningsprocess påbörjats behöver man släppa ut avfall som samlats i kroppen. Man kan få gå på toaletten flera gånger under dagen. Det är dock inte sjuk diarre, och magen och kroppen känns bra och avslappnad. 

Dessa fenomen är inte dåliga. Ta det lugnt och vila!

Vad bör man tänka på efter en behandling?

För att få bättre resultat skall man inte röka, äta eller dricka inom en timmar efter behandlingen. Gör inte fysiskt ansträngande aktiviteter och skydda de delar som fått nålar från vatten i fyra timmar efter behandlingen. Ät och drick inte vin, chili eller kallt under några dagar. Inte få andra behandlingar innan en vecka. Enligt svensk lag får man inte ge blod på 6 månader efter en akupunkturbehandling.

Vilken typ av nålar används?

Jag använder sterila engångsnålar. De kastas efter att ha använts.

Hur många behandlingar krävs?

Varje person behandlas utifrån sitt individuella tillstånd. För lindriga besvär räcker 3-4 behandlingar. Vid svårare besvär eller om man vill balansera och förbättra funktionen hos sina inre organ behövs 10 eller fler behandlingar. På vanlig fall, en behandling till rekommenderas efter att man har blivit symptomfri .

Hur ofta behöva man komma för behandling? 

Man kan komma för behandling en eller två gånger på månad tillsammans med örtte behandling.  

Varför rekommenderas fler behandlingar?

Fler behandlingar rekommenderas för att få ett bättre behandlingsresultat och behålla effekten. Ta exempel för en typisk behandlingsprocess, en patient som har värk på ryggen kommer för behandling en gång varje 2 veckor, han känner värken försvinna efter den först behandlingen, men efter 3 dagar kommer värken tillbaka. Efter den andra behandlingen försvinn värken, men efter 5 dagar kommer värken tillbaka. Efter den tredje behandlingen försvinn värken, men efter 7 dagar kommer värken tillbaka. Efter den fyra behandlingen försvinn värken, men efter 14 dagar kommer värken tillbaka, värken har blivit mycket minskad. Efter den fem behandlingen försvinn värken, och värken kommer inte tillbaka, effekten kan behålla länge. 

Kan man behandla fler besvär vid samma behandlingstillfälle?

Det beror på vad besvär man har. Om sjukdomarna är direkt samband, kan man känna förbättring tillsammans.

Finns det risker eller biverkningar med behandling?

Eftersom akupunkturen stimulerar kroppen med mycket tunna nålar är skadorna försumbara eller mycket små. Ibland kan man få små blåmärken efter nålarna men dessa kommer att försvinna efter några dagar.  

Kan du ge mig rätt att jobba med akupunktur efter dina akupunktur kurser? 

I Sverige finns inte en regel eller lag som säger att man automatiskt har rätt att jobba med akupunktur efter någon utbildning. Naturligtvis finns det inte några regler eller lagar som förbjuder dig att jobba efter en utbildning. 
Det är upp till var och en att bestämma hur de vill gå vidare efter en avslutad utbildning. 
Jag vet inte vad händer om 5-6 år senare. Det finns inte skillnaden om du lär akupunktur från en university i Kina eller USA, eller från mig för att arbeta i Sverige, i alla fall i dagens situation. Det finns några använda akupunktur efter mina kurser.

Tar du emot praktikanter?

När jag behandlar patienter, finns det inte tid att förklara varför jag behandlar olika punkter, för att jag ofta behandlar några patienter tillsammans, och ofta fullbokad. Utan förklaring är det mycket svårt för andra att förstå, även om de är välutbildade kinesisk akupunktör. Då behöver man delta i mina akupunktur kurser för att förstå vad jag gör.

De som har deltat i mina olika viktiga akupunktur kurser, och har systematik lärt mitt behandling system kan få chans att vara praktikanter, och sen efter provet kan de bli mina godkända studenter, jag ska rekommendera dem i en list på min hemsida och Facebook grupp.

Man kan göra något själv

Läsa gärna